dilluns, 31 d’octubre del 2011

Exercicis Dissolucions Resolts (1r de Batxillerat)

Tant parlar d'àtoms i ja em deixava el principal!!

Teniu ací alguns exercicis resolts del tema 3: dissolucions, molaritat i concentracions. Feu clic en l'enllaç per descarregar-los. Corresponen als exercicis del Ies FTàrrega.

         .Exercicis Química 1r Batxillerat_Dissolucions

Sort amb l'examen, xics!!

Un nombre molt gran

Sempre em resulta difícil parlar de nombres molt alts, em costa fer-me una imatge mentals una volta la xifra supera el bilió (10^12).

I és justament quan es parla de coses molt menudes, com ara àtoms i mol·lècules quan la calculadora ens torna valors extraordinàriament grans.
-Sabeu quants àtoms hi ha en un sol gram d'hidrògen? -pregunte als meus alumnes. Hi ha tants com ens diu el nombre d'Avogadro: 6,023·10^23.

Ja pots escriure la xifra ben gran a la pissarra, que la sorpresa apenes si arriba a la primera fila de la classe. I és que, és veritat, no estem acostumats a moure'ns amb xifres tan grans.

Ara bé, si fem l'exercici d'imaginar-nos un àtom com una caixeta molt menuda, un cub quadraet, de sols d'1cm de costat, i agafarem tots estos "quadraets" i anarem ficant-los un al costat de l'altre per terra, quina superfície taparíem?
La resposta sembla senzilla: 6,023·10^23 cm2. Uns 60 bilions de kilòmetres quadrats!!!! Si sols disposàrem del'extensió de la península ibèrica, uns 500.000km^2, els quadraets-àtoms anirien amontonant-se uns damunts d'altres fins conseguir una impressionant torre de més de 1200km d'alçada, literalment sortiria de l'atmosfera terrestre per endinsar-se en l'espai exterior!!! No està mal per un sol gram àtoms d'hidrògen, veritat? Així que, efectivament, el nombre d'Avogadro, és molt gran, molt més del que estem disposats a imaginar.

Salutacions

dimarts, 25 d’octubre del 2011

Daltònic, jo?

Segons sembla fou el físic Dalton, aquell del model atòmic, un dels primer en relatar per escrit la pertorbació visual de patia en la distinció dels colors, així que no direm cap barbaritat si afirmem que Dalton era,al cap i a la fi, daltònic.

Haurien de passar més de cent anys per conèixer les causes d'esta malaltia hereditària. El secret estava amagat dins el codi genètic, on les probabilitats de transmetre o no el daltonisme depenia si el gen era recessiu i si actuava igual depenent del sexe de la descendència.

Alguns d'estos trastorns hereditaris són tractats en el tema d'estadística que esteu estudiant. No és massa complicat si pares un poc d'atenció a la col·lecció de problemes que et deixe en l'enllaç. Corresponen als exercicis de genètica per als que esteu cursant 1r de batxillerat al Ies F.Tàrrega. Si teniu algun dubte, podeu consultar-me'l al correu [repas.santabarbara[arroba]yahoo.es] o en el repàs. Espere Carlos L. que te siguen d'ajuda.

Si voleu descarregar-los, feu clic ací: exercicis d'estadística-genètica  

diumenge, 23 d’octubre del 2011

Si llancem un dau...

Si llancem un dau dues vegades, troba la probabilitat d'obtenir dues vegades 5.

Moltes voltes dóna un poc d'angoixa ficar-se a resoldre este tipus de problemes, ens empenyem en buscar al llibre de matemàtiques una fórmula màgica que ho resolga i moltes voltes, com esta, la solució és ben senzilla. 

Pareu atenció: es podria canviar l'enunciat i dir: llancem dos dau calcular la probabilitat d'obtindre dos 5. Una forma prou distreta d'abordar-ho seria "dibuixar" totes les solucions.

         11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16         En cada cas,la xifra de les desenes
         21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26         indica el nº obtés en el primer dau,
         31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36         la xifra de les unitat el nº obtés en
         41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 46         el segon dau.
         51 - 52 - 53 - 53 - 55 - 56
         61 - 62 - 63 - 64 - 65 - 66 

        Per tant la probabilitat d'obtindre dos 5 és remota, sols hi ha un únic cas entre els 36 casos possibles. Així, diries que:

          P(55) = casos favorables / casos totals = 1/36 

        Esta forma és la mes senzilla de resoldre el problema, però obviàment hi ha més formes. Tria la que més t'agrade:


       P(5 i 5 ) = 1/6 · 1/6 = 1/36


      on P(5) = P(traure un 5 en una tirada)= 1/6


Vos deixe una quants problemes més resolts ací;corresponen als exercicis de primer de Batxillerat del IES F.Tàrrega (de Copoví). L'exercici del post és el nº19, dins la secció Probabilitat d'esdeveniments en experiments compostos. 

Salutacions i profit

 

Un diumenge qualsevol...

Un diumenge qualsevol, com aquest, pot ser ben bo per començar un bloc. 
La nostra intenció és ben senzilla: facilitar-vos a través de la xarxa materials didàctics, exercicis i altres qüestions resoltes, que ens semblen interessants, que vos ajuden a aprovar eixes temudes Matemàtiques, la Física dels moviments i la Química amb la seua extensa taula d'elements.
Esta setmana publicarem:

 - Sèrie de exercicis resolts d'estadística, per a aquells que esteu estudiant 1r de Batillerat al IES F.Tàrrega.


 - Sèrie de problemes de química sobre les lleis de reacció, mols i nombre d'Avogadro




  Confiem en que vos siguen de profit,

  Salutacions