dilluns, 31 d’octubre del 2011

Un nombre molt gran

Sempre em resulta difícil parlar de nombres molt alts, em costa fer-me una imatge mentals una volta la xifra supera el bilió (10^12).

I és justament quan es parla de coses molt menudes, com ara àtoms i mol·lècules quan la calculadora ens torna valors extraordinàriament grans.
-Sabeu quants àtoms hi ha en un sol gram d'hidrògen? -pregunte als meus alumnes. Hi ha tants com ens diu el nombre d'Avogadro: 6,023·10^23.

Ja pots escriure la xifra ben gran a la pissarra, que la sorpresa apenes si arriba a la primera fila de la classe. I és que, és veritat, no estem acostumats a moure'ns amb xifres tan grans.

Ara bé, si fem l'exercici d'imaginar-nos un àtom com una caixeta molt menuda, un cub quadraet, de sols d'1cm de costat, i agafarem tots estos "quadraets" i anarem ficant-los un al costat de l'altre per terra, quina superfície taparíem?
La resposta sembla senzilla: 6,023·10^23 cm2. Uns 60 bilions de kilòmetres quadrats!!!! Si sols disposàrem del'extensió de la península ibèrica, uns 500.000km^2, els quadraets-àtoms anirien amontonant-se uns damunts d'altres fins conseguir una impressionant torre de més de 1200km d'alçada, literalment sortiria de l'atmosfera terrestre per endinsar-se en l'espai exterior!!! No està mal per un sol gram àtoms d'hidrògen, veritat? Així que, efectivament, el nombre d'Avogadro, és molt gran, molt més del que estem disposats a imaginar.

Salutacions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada